Gaming laptop eller stationär dator – Ett komplicerat val

För inte så länge sedan använde sig de flesta spelentusiaster av stationära datorer för att spela sina spel. Anledningen var enkel, den tidens bärbara datorer hade inte den kapacitet som krävdes för att spela framförallt grafikintensiva spel.

Men tiderna har förändrats, dagens bärbara datorer har en helt annan kapacitet än för några år sedan. Idag är det inte lika självklart vilken dator som är det bästa valet. Allt fler gamers använder sig idag av bärbara datorer, så kallade gaming laptops, vilka har prestandan och är konfigurerade även för de senaste spelen.

Bekvämlighet och mobilitet

En stationär dator är vad det låter som – en dator som ständigt befinner sig på samma plats. En stationär dator ställer du på ett skrivbord och där stannar den. Vill du spela har du inte något annat val än att sätta dig vid skrivbordet i din skrivbordsstol. Har du en gaming laptop har du betydligt mer frihet. Du kan självfallet sitta vid ditt skrivbord om du nu föredrar detta men du kan även sätta dig i TV-soffan, sätta dig i köket eller varför inte ta med gaming laptopen om du vill sitta och spela tillsammans med en kompis.

Prestanda

För inte så länge sedan var det en enormt stor skillnad i prestanda mellan bärbara och stationära datorer. Det var två skilda världar och i princip användes bärbara datorer endast för att administrativa program som t ex Word och Excel samt för surfa runt på Internet. Idag är situationen helt annorlunda. Dagens bärbara datorer har en helt annan prestanda såväl vad avser processor och grafikkort som andra komponenter. Detta är också anledningen till att de bättre bärbara datorerna benämns gaming laptops, de är avsedda och konfigurerade för att spela även de mest grafikintensiva spelen.

Möjligheter att bygga om och uppdatera datorn

Som gamer går man alltför ofta omkring och funderar på att uppdatera sin dator. ”Ett nytt grafikkort eller en uppgradering av processorn hade kanske varit en god idé”. De flesta gamers känner förmodligen igen sig i dessa tankar. Den gamer som använder en stationär dator och dessutom är någorlunda teknikintresserad kan relativt enkelt uppdatera sin dator. För den gamer som använder sig av en gaming laptop är situationen en annan. Det är betydligt mer komplicerat att byta ut komponenter, som t ex processor eller grafikkort. på en gaming laptop.

Priset

Som framgått finns det idag gaming laptops som har tillräcklig prestanda för att du ska kunna spela även de senaste och de mest grafikintensiva spelen. Men de kostar en slant. Även om skillnaden i pris mellan stationära och bärbara datorer har minskat är det inte någon tvekan om att du får betydligt mer prestanda för pengarna om du köper en stationär dator. Bestämmer du dig t ex för att spendera 10 000 kronor på en stationär dator får du en dator som prestandamässigt är betydligt bättre än om du väljer att spendera samma belopp på en bärbar dator.

Gaming laptop eller stationär dator – Ett personligt val

Det finns inte något självklart svar på frågan om vad som är bäst – en gaming laptop eller en stationär dator. Detta val är i högsta grad personligt och beror på vad du prioriterar. Anser du att prestandan är avgörande samtidigt som du har en begränsad budget är ofta en stationär dator det bästa valet. Vill du å andra sidan kunna sitta på olika ställen och spela och även kunna ta med dig din dator är en gaming laptop ett betydligt mer intressant alternativ. Gå därför noga igenom dina egna behov innan du gör ditt val.