Gaming och streaming

Det har blivit allt mer populärt att titta på dator- och TV-spel via streaming. Detta innebär att du tittar online på ett klipp där någon annan spelar ett spel. Anledningarna varierar, kanske vill du lära dig mer om ett spel du är intresserad av, kanske vill du se vad spelet går ut på innan du köper det eller se testspelarna testa spelet. Du kanske har kört fast och behöver tips eller så tycker du bara det är roligt att se och höra den andre spelarens spelsätt och kommentarer.

Flera olika plattformar

Det finns flera olika plattformar för den som vill titta på streaming av spel. En hel del klipp läggs upp på YouTube men den idag största plattformen är Twitch. Här finns de spel som lockar den stora publiken, spel som Fortnite, League of Legends och Counter Strike: Global Offensive, för att nämna några. Stadia är Googles svar på det hela och den kommer att utvecklas efter hand och har heller inget större krav på utrustning. Microsofts tjänst heter Mixer och det finns även streamingtjänster från Nvidia, GeForce Now, som annars är mest känt för tillverkning av grafikkort.

Vilka streamar sitt spelande?

Vem som helst kan i princip dela med sig av sitt spelande, men de som drar mest tittare och följare är de som spelar professionellt i olika lag och turneringar. En av de mer kända spelarna är Tyler Blevins, eller “Ninja” som många känner igen honom som. Som mest under sina streams av Fortnite hade han närmare 300 000 följare på Twitch. Ninja har nu meddelat att han byter plattform, från Twitch till Mixer. Spelare kan även slå sina påsar ihop för att spela och streama tillsammans i samma stream.

Vad behövs för att streama ditt spelande?

Skulle du vilja dela ditt spelande online du också? Det finns vissa krav på utrustning du kan behöva. Du behöver en dator som klarar av det specifika spelet och som samtidigt har kapaciteten att lägga kraft på att streama. Du behöver även en extra skärm, mikrofon och kanske en webbkamera. Utrustning finns att hitta i alla prisklasser och du måste absolut inte skaffa det dyraste med en gång. Det är bättre att känna dig för innan du uppgraderar, så att du vet att det är något du vill fortsätta med.

Val av dator

Valet av dator spelar en stor roll, eller snarare datorns innehåll. Det bästa är att ha en processor med flera olika kärnor och i dagsläget är AMD Ryzen 5 1600 och Intel Core i7 7800X ett minimum. Ju fler kärnor i processorn, desto snabbare arbetar datorn och kan även dela upp spelandet på en kärna och streamingen på en annan kärna. Du behöver också ett snabbt och kraftfullt grafikkort som lägst AMD RX580 eller Nvidia GTX 1060 för att spelet och streamandet ska löpa smidigt utan att hacka eller tvinga dig att använda sämre grafikupplösning.

Övriga tillbehör

Det finns flera olika valmöjligheter när det gäller mikrofoner och headset. För professionell nivå är det mikrofon på stativ som gäller undantagslöst, men för den som vill prova på så räcker ett gamingheadset för grunderna. Tänk på att välja ett headset med inbyggd brusreducering.Vill du att dina tittare ska se dig också i bild så behöver du en kamera, men observera att det belastar systemet ytterligare med information som ska skickas ut med din stream. Du behöver även verktyg för encoding så att informationen kan paketeras och skickas på rätt sätt. Lycka till!