Vad är egentligen gaming?

Gaming betyder att man spelar olika sorters interaktiva spel. Vanligtvis brukar man referera till elektroniska spel, där man spelar på datorer, konsoler eller mobiltelefoner. Men termen kan ibland också syfta på att man spelar mer traditionella spel som inte kräver elektricitet. Där kan vi hitta rollspel, kortspel och brädspel. Gaming brukar innebära att man ägnar sig åt spel relativt ofta, som en avkopplande hobby. Olika teknologiska uppfinningar har också lett till att gaming har ökat i popularitet. När smartphones blev vanligt förekommande, kunde många fler än tidigare alltid ha med sig en enhet att spela på.

Spelkonsoler

En spelkonsol är en maskin som är utformad specifikt för att spela elektroniska spel. Man kan dela upp dem i större konsoler som kopplas till en TV, och handkonsoler. Det finns också en hybrid mellan de två som heter Nintendo Switch. Den första spelkonsolen uppfanns av Ralph H. Baer år 1951. Två decennier senare, år 1972 kom den första spelkonsolen på den amerikanska marknaden. Den hette Magnavox Odyssey. I dag kan vi hitta många nya spelkonsoler i butiken. Nintendo Switch är en konsol som man både kan koppla till en monitor och ta med sig.

Populära spel

Vissa spel har blivit populära över hela världen och spelas av miljoner användare. Ett mycket populärt spel är Minecraft, där spelaren själv bygger och utforskar en värld uppbyggd av kubformade block. Man kan också utföra gruvarbete och söka efter resurser som sedan kan användas till att skapa nya verktyg och block. Super Smash Bros. Ultimate är ett spel utvecklat för Nintendo Switch. Här kan du spela med 63 olika karaktärer ur serien Super Smash Bros, på mer än 100 olika nivåer. Spelet är ett slagsmålsspel och släpptes i December 2018.

Gamers

Gamers brukar man i första hand kalla människor som är intresserade av att spela TV-spel och datorspel. Men ibland också de som spelar brädspel, rollspel och kortspel. Man brukar ofta dela in dem i kategorier baserat på hur länge de spelat. En noob eller “newbie” är ny på ett visst spel, eller har inte spelat så mycket alls tidigare. En “casual gamer” spelar mer sällan, och då gärna avslappnade spel som The Sims. En “core gamer” spelar mer intensivt, och med en större bredd. En “hardcore gamer” spelar mycket och intensivt, gärna med dyr utrustning för bättre spelupplevelse.

Trender inom gaming

Just nu är det inom gaming populärt med “augmented reality” eller “förstärkt verklighet” på svenska. Ett exempel är det omtyckta spelet “Pokémon Go”. I detta spel kan du fånga, träna och strida med pokémons ute i den verkliga världen. En annan trend är spel med låg-polygon grafik. Här kan man hitta spelet “Untitled Goose Game” som finns att spela på Nintendo Switch. I spelet är du en gås som springer runt i en by. Du kan gå runt i bybornas trädgårdar, stjäla deras hattar och utstöta tutande gåsljud. Målet är att vara en så busig gås som möjligt.

E-sport

Det finns gamers som inte bara spelar för nöjes skull, utan faktiskt också har det som yrke. E-sport är turneringar i datorspel. Här kan vi finna svenska Dreamhack, som genom Dreamhack Open arrangerar speltävlingar i spelet Starcraft II. I vissa tävlingar kan man vinna stora summor pengar. Den svenske e-sportaren Olof Kajbjer har vunnit över fem miljoner kronor på att spela turneringar i Counter-Strike: Global Offensive. Detta spel är Sverige ledande inom. Sverige har varit med i två säsonger av Världsmästerskapen och Europeiska mästerskapen. Det går numer också att spela med vadslagning på e-sport.